ACUARELA
Tango Theatre Compnany
Εργαστήριο Tango Argentino
με τους Αriel Perez και Μαργαρίτα Πλέσσα
Ο Ariel, Αργεντίνος χορευτής tango, χορογράφος, ηθοποιός και τραγουδιστής και η Μαργαρίτα, χορεύτρια tango και εικαστικός, μέσα από την αγάπη τους για τον χορό αλλά και τις τέχνες γενικότερα, οδηγηθήκαν στην αναζήτηση νέων τρόπων έκφρασης και διδασκαλίας του tango χρησιμοποιώντας στοιχειά από διαφορετικές μορφές τέχνης.
Το 2012 δημιούργησαν την ομάδα “Acuarela Company” με την ιδέα της συνάντησης του χορού με τις ερμηνευτικές και εικαστικές τέχνες και από τότε περιοδεύουν δίνοντας παραστάσεις και σεμινάρια σε πολλές χώρες (Αργεντινή, Μεξικό, Κούβα, Περού, Ιταλία, Ελλάδα).
Στη δουλειά τους συνδυάζουν το tango με το θέατρο, με ιδιαίτερα στοιχεία την κωμωδία, το μιούζικαλ και το performance art ενώ εμπνέονται από την Αργεντίνικη παράδοση, την ιστορία, τη ζωγραφική, την μουσική, την λογοτεχνία και την ποίηση.
Το εργαστήριο του Tango Argentino απευθύνεται σε χορευτές, ηθοποιούς και σε όσους θέλουν να προσεγγίσουν τον χορό ως σωματική εμπειρία με βασικό άξονα “το σώμα” ως αυτό που φέρει το “είναι”. Οι ασκήσεις είναι δομημένες στις αρχές της αισθητήριας κίνησης και με εργαλεία τις αρχές της θεατρικής πράξης χτίζεται ο χορός. Στόχος είναι μέσο της εσωτερικής κίνησης να γεννηθεί η εξωτερική κίνηση που θα οδηγήσει σε μια βαθιά προσέγγιση της γλώσσας του τάνγκο.
Η δομή είναι βασισμένη στην ίδια την ιστορία της γέννησης του χορού του τάνγκο
Όλα ξεκινούν από την ανάγκη για επικοινωνία με ανθρώπους που δεν γνωρίζονται και που μπορεί να μην έχουν κοινή γλώσσα, πατρίδα, παραδώσεις και θρησκεία όπως συνέβη στα λιμάνια και τις γειτονιές του Μπουένος Άιρες. Ωστόσο ενεργοποιώντας την θέληση για μια ουσιαστική επικοινωνία ανακαλύπτονται τα κοινά όσο και οι διαφορές ώστε να φτιαχτεί ένας διάλογος διά μέσου του σώματος. Ένας διάλογος μέσα από τα βήματα, αλλά πρώτα απ όλα μέσα από το πλησίασμα και την αγκαλιά.
Η δυνατότητα να εμπιστευόμαστε ο έναν τον άλλον και να μπορούμε να περπατήσουμε μαζί, να μοιραστούμε χώρο, σκέψεις, επιθυμίες τόσο κοντά όσο μέσα σε μια αγκαλιά είναι το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό του tango. Είναι κάτι τόσο απλό αλλά και τόσο σύνθετο μερικές φορές αν δεν κατανοήσουμε κάποιους κανόνες όπως ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη στον άλλον, η οποία πηγάζει από την καλή σχέση με τον εαυτό μας.
Ο χώρος και ο χρόνος εξετάζονται ως σημαντικά στοιχειά για τη δημιουργία της κίνησης που θα γίνει χορός.
Η αντίληψη του χώρου ως κάτι προσωπικό και υποκειμενικό μεταβάλει την κίνηση μας και μας δίνει πληροφορίες σημαντικές για την ποιότητα της. Μαθαίνουμε να χτίζουμε τον χώρο μας μέσα στον οποιό αποφασίζουμε να κινηθούμε και βλέπουμε πώς ο χώρος επηρεάζει τον χορό μας.
Η κατανόηση της υποκειμενικότητας του χρόνου και της τεχνητής αίσθησης της διάρκειας ως μια σύνθεση από στιγμές μας βοήθα να συνθέσουμε τον δικό μας χορό. Ένας χορός που αποτελείται από στιγμές κίνησης και παύσης. Το τάνγκο ζει μέσα από τις παύσεις που ποτέ δεν είναι ουσιαστικό σταμάτημα αλλά οι ανάσες του.
Το μοναδικό της κάθε στιγμής και κάθε έκφρασης άρα και θαυμαστό και το τώρα ως η μονή μας αλήθεια η οποία μεταβάλλεται κάθε στιγμή μαζί με εμάς είναι ιδέες που προσεγγίζουμε μέσα από τον χορό και μας φέρνουν πιο κοντά με την φύση της χορευτικής έκφρασης.
Η απώλητη συγκέντρωση στο τώρα, είναι ουσιαστική, ώστε να μπορέσουμε να συντονιστούμε με τον άλλον χωρίς να σκεφτόμαστε και να κρίνουμε. Αντίθετα να είμαστε ανοιχτοί στην ενέργεια του άλλου και φυσικά στην δική μας όσο και στις άπειρες δυνατότητες.
Το ανθρώπινο σώμα ως ένα τέλειο μουσικό όργανο, που παράγει ήχους, μελωδίες, ρυθμούς και γεννά τη μουσική.
Έτσι ξεκινάμε την προσέγγιση μας στη μουσική, όπως συνέβη και στη γέννηση του τάνγκο.
Το τάνγκο εμφανίστηκε πρώτα ως χορός και μετά ακολούθησε η μουσική. Αυτό σημαίνει ότι ο χορός του τάνγκο δεν ήταν ερμηνεία της μουσικής, γεννήθηκε καθαρά ως μορφή επικοινωνίας και ανέπτυξε έναν δικό του εσωτερικό ρυθμό που μπορεί να σταθεί σε κάθε μελωδία. Κι αυτό είναι ένα από τα στοιχειά που κάνουν το τάνγκο παγκόσμιο.
Μαθαίνουμε λοιπόν να χορεύουμε ανακαλύπτοντας και αναπτύσσοντας τον εσωτερικό μας ρυθμό και σ αυτή την πορεία προστίθενται σιγά σιγά οι πρώτες νότες τις οποίες καλούμαστε να ερμηνεύσουμε.
Ο συνδυασμός της διδαχθείσας βηματολογίας, οι φιγούρες όπως και τα “στολίδια” θα εμπλουτίσουν τον χορευτικό διάλογο ώστε και οι πιο λεπτοί χρωματισμοί των συναισθημάτων και της μουσικής να μεταμορφώνονται σε χορευτική κίνηση.
Αυτό που θα μετατραπεί σε κίνηση είναι η ιδέα που γεννιέται μέσα μας σχετική με την αντίληψη του κόσμου που μας περιβάλλει.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα δοθούν εργαλεία που θα βοηθήσουν στη προσέγγιση ιδεών ώστε να γίνουν πληροφορία και υλικό για την κίνηση: ιδέες που θα μεταμορφωθούν σε ήχο, χρώμα, αφή, αίσθηση, συναίσθημα και τελικά κίνηση.
Συνδυάζοντας μεθοδολογίες από διάφορες τέχνες (χορός, θέατρο, performance, ζωγραφική) δημιουργήσαμε κάποιες ασκήσεις βασισμένες στη συγκρότηση του ανθρώπου σε νου, ψυχή, φύση, ύλη, (εντύπωση οπτική, αισθήσεις, λογική και νους, συναίσθημα, ασυνείδητο, συνειδητότητα).
Μέσα από την γνωριμία με το έργο διάφορων ζωγράφων, ποιητών, μουσικών, χορευτών γίνεται κατανοητή πια είναι η αντίληψη του δημιουργού για τον κόσμο.
Ανεξάρτητα από το είδος τέχνης, το έργο του καλλιτέχνη δίνει πληροφορίες για τη σχέση του ίδιου με το “σώμα του”, με το ίδιο του το “είναι”.
Αυτή η γνώση μας βοηθάει να κατανοήσουμε της μορφολογικές και εννοιολογικές δομές της καλλιτεχνικής δημιουργίας και να επιτύχουμε μια ουσιαστική έκφραση με μέσο το “σώμα μας” ως αυτό που φέρει τον νου, την ψυχή, τη φύση και την ύλη μας.
Το εργαστήριο διεξάγεται σε δυο κύκλους:
Πρώτoς κύκλος
Εσωτερική κίνηση (ασκήσεις σόλο, σε ζευγάρι και σε ομάδα)
Εξωτερική κίνηση (ασκήσεις σόλο, σε ζευγάρι και σε ομάδα)
Προσέγγιση της γλώσσας του τάνγκο (βασικές δομές της κίνησης)
Δεύτερος κύκλος
Εμβάθυνση στην τεχνική της γλώσσας του τάνγκο
Δομή δραματουργίας εφαρμοσμένη στο τάνγκο
Σωματική δραματοποίηση διαφορετικών καταστάσεων με την γλώσσα του τάνγκο
Τελική σύνθεση όλων των στοιχείων που επεξεργάστηκαν
Διάρκεια
Το Εργαστήριο διαρκεί συνολικά 6 ώρες και χωρίζεται σε 2 κύκλους τριών ωρών.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν ή να εμβαθύνουν στο τάνγκο.
Laboratorio de Tango
Maestros: Ariel Perez y Margarita Plessa
El bailarín, coreógrafo y actor Ariel Pérez junto a la bailarina y artista plástica Margarita Plessa han creado un laboratorio de tango con el objetivo de transmitir un nuevo abordaje a un género de cultura popular como el tango desde la pluralidad de las artes, apelando a diferentes vías de expresión que el ser humano necesita manifestar para entender y comunicarse.
En dicho laboratorio se implementan métodos de búsqueda que derivan de las artes dramáticas, el performance y la danza, como también de las artes plásticas como la pintura y la escultura.
La estructura del laboratorio esta basada en la misma historia del tango, ya que éste, nace como la necesidad de comunicación entre personas que no hablaban el mismo idioma y no tenían la misma cultura y patria, de este modo tuvieron que confiar en el otro, compartir espacios, tiempo, pensamientos y deseos tan cerca como adentro de un abrazo.
El espacio y el tiempo se examinan como elementos fundamentales para el nacimiento del movimiento que se transforma en baile y como influyen directamente en la calidad del movimiento individual y compartido, se aborda el concepto de “pausa”, “momento” y “presente” y la importancia de éstos en la vida como en la danza, para estar siempre en “meditación activa” y abiertos a todas las posibilidades de recepción y expresión.
Basándonos en la historia del tango y en que nació primero la danza y luego la música es que trabajamos el origen del movimiento desde el ritmo interno del cuerpo entendiendo nuestra propia musicalidad corporal, empalizarla con el ritmo interno del “otro” y finalmente sintonizarla con la música exterior.
En síntesis este laboratorio tiene como objetivo la búsqueda del origen del movimiento interno del individuo estimulado por sensaciones internas como estado de animo y emociones y sensaciones externas, sonido, luces, olores, colores etc, y una vez logrado, vincularse con otros individuos sincronizando el movimiento con el lenguaje del tango.
La inspiración es la idea que "somos nuestro cuerpo” y los ejercicios están basados en la composición del cuerpo del ser humano, cerebro, alma, natura y materia (sistema neoplatónico) y en la ideas que las artes son la intención de reconstruir nuestro “ser” (impresión óptica, lógica, sentimiento, inconciente e conciente). Este trabajo nos ayuda a etender la estructura morfoligica y significativa de la crecion artistica y lograr una expresion autentica y verdadera de “nuestro cuerpo”.
Programa
Experimentación corporal a través de ejercicios teatrales y sensopercepción, trabajos sobre el movimiento interno para llegar al movimiento externo y así abordar la conexión energética para trabajar en el lenguaje del tango.
Primer encuentro
Trabajo interno individual, en pareja y grupal
Trabajo externo individual, en pareja y grupal
Se aborda el lenguaje del tango (estructuras basicas del movimiento)
Segundo encuentro
Avanzar en la tecnica del lenguaje del tango
Estructura dramática (presentación,conflicto, desenlace) aplicada al tango
Dramatización corporal de diferentes estados con el lenguaje del tango
Composición final con la aplicación de todos los elementos trabajados
Duración
El laboratorio tiene una duración total de 6 horas divididas en dos encuentros de 3 horas cada uno.
El laboratorio esta orientado a artistas de todas las disiplinas como asi tambien al publico en general que quiere abordar el tango desde un lugar no convencional.